Out of office is out of office

Elke maand versturen wij onze CX Greetz. CX Greetz is de naam van mijn maandelijkse CX-nieuwsbrief, en die is gebaseerd op hoe ik mijn e-mails altijd afrond. Ik eindig met “happy greetz” in plaats van “met vriendelijke groet” of wat je daar ook zou kunnen schrijven. Terwijl we het naar mijn community van meer dan 2.200 geïnteresseerden sturen, krijgen we ook veel out-of-office-berichten.

Sommige doen me fronsen: “Ik ben nu niet op kantoor, als ik terugkom, worden alle e-mails verwijderd, dus stuur het alsjeblieft opnieuw op datum x”. Sommigen maken me aan het lachen: “Ik ben bezig met het kijken naar kerstfilms, zie je later”, en van sommigen krimp ik spontaan ineen: “Ik heb de komende drie weken vakantie, maar als je me echt wilt bereiken, stuur me dan alsjeblieft een sms’je.”

Nee. Nee. Nee. Natuurlijk komt dit heel behulpzaam en welwillend over, maar je helpt jezelf daar bepaald niet mee. Laten we zo’n situatie eens nader bekijken: een collega besluit dat hij je nodig heeft voor iets heel belangrijks. Hij sms’t je en vraagt ​​om je hulp en verwijst naar een e-mail die hij je heeft gestuurd.

Je zit lekker op het strand met je partner en misschien zelfs met je kinderen. Het is zonnig, je drinkt een cocktail en de sushi wordt binnen twintig minuten gebracht. Je telefoon maakt het sms-geluid: “Hallo, dit is werk!” Net nu het de bedoeling was dat je zou genieten van wat mentale en fysieke ontspanning.

Omdat je een sterk verantwoordelijkheidsgevoel hebt, open je je e-mail en lees je het bericht, die je collega heeft gestuurd. Je beantwoordt zijn vraag. En nu ben je toch bezig, dus je leest meteen ook alle andere e-mails. Je partner vraagt ​​wat je aan het doen bent en je moppert over collega’s die je blijkbaar niet kunnen missen. Je ziet van alles waar je toch nodig bent. Op de een of andere manier is de sfeer en energie veranderd.

Geloof me, vakantie is vakantie. Je moet duidelijk zijn: als je weg bent, ben je weg. Zorg ervoor dat collega’s kunnen beheren wat er moet worden beheerd. Pas wanneer je terug bent, ben je ook echt back in the office. Want zodra je begint te reageren op e-mails en sms-berichten, denken mensen dat je beschikbaar bent en heb je je eigen ellende gecreëerd.

Maak een duidelijke out of office, waarin je vermeldt met wie je contact kunt opnemen tijdens je afwezigheid, omdat je nu namelijk niet beschikbaar bent. Nu is het aan jou om je collega’s te vertrouwen om de tent te runnen als jij er niet bent. En natuurlijk om je voicemail en je WhatsApp-profieltekst te wijzigen.

Ik denk even terug aan mijn eigen ervaring, toen ik tijdens mijn eerste wandeletappe mijn laptop meenam. Terwijl ik een aantal klanten hielp en e-mails beantwoordde, dachten ze dat ik ook de vragen zou beantwoorden die uit die e-mail voortkwamen. Elke avond vond ik dat ik mijn laptop moest openen om e-mails te checken. En niet alleen dat, elke avond zat ik met werkgedachten die in mijn hoofd bleven hangen. Omdat ik WhatsApp ook in een zakelijke context gebruik, heb ik daarna mijn profieltekst gewijzigd in “Pelgrimspad aan het lopen -> datum X”. Als mensen me sms’ten, stuurde ik ze een verzoek om in plaats daarvan een e-mail te sturen en ik vermeldde dat mijn assistent het zou regelen, aangezien ik op pelgrimstocht was. En totaal niet verrassend; iedereen begreep het!

Wij mensen hebben mentale rust nodig. Tijd weg van kantoor zoals vakanties, of zoals ik heb gedaan, een pelgrimspad bewandelen. Dit zijn perfecte momenten voor een mentale reset. Om de ideale setting te creëren, moet je duidelijk zijn naar de buitenwereld. Creëer grenzen en zet zelf de toon. Vakantie is Vakantie. Niet eens een beetje werk, niet één e-mail.

Tijdens de latere etappes van mijn pelgrimstocht had ik mijn laptop niet bij me, maar ik heb mijn team ook op een betere manier geïnstrueerd. “Beheer alle e-mails en verzoeken van klanten zelf. Ik geloof in je en als ik terug ben, ben ik volledig uitgerust en energiek genoeg om al het werk weer gedaan te krijgen.” Dat was voor iedereen duidelijk. Mentale rust voor mij en door het vertrouwen van mij in hen hadden ze het gevoel dat het bedrijf in veilige handen was.

Geloof me. Duidelijkheid en ernaar handelen, maakt de weg vrij. Out of office is out of office.

Dit blog komt uit mijn nieuwste Engelstalige boek ‘CX is a pilgrimage – 50 strategies to spice up your leadership’. Het boek verschijnt eind september 2022.